Kayama 2009.11.03. 21:32

Helikopterek - 2.

Megpróbálok valami következetességet vagy rendszert vinni a blogomba (nem garantálom, hogy sikerül, de a szándék, ugyebár ;) ), így most újra helikopterekről szeretnék írni. Elsősorban harci helikopterekről... Kezdeném is egy érdekes darabbal, amit sok-sok éve, egy filmben láttam. Ha leírom most a film címét, biztos vagyok benne, hogy tudni fogod, mire gondolok...

KÉK VILLÁM - Avagy Blue Thunder...

Erről a csodagépről (a maga korában, anno, a nyolcvanas években - máriám, már ilyen vén vagyok??? - igencsak csodagépnek számított, főleg abban a filmben, amiben "főszerepelt") szeretnék először pár gondolatot lejegyezni.

Kedves barátnőm, Wiki most is segítségemre volt, mert ITT megmutatott  szinte mindent, amit csak tudni szeretnék erről a gépről. Van fotó is, természetesen...
A Kék Villám egy átalakított Aérospatiale SA-341G Gazelle helikopter (meglehetősen átalakították), a 80-as években még Amerikában is hiper-szuper-csúcstechnológiás egyedi jószág volt. Egy kis "emlékeztető" :)

 

Nagyszerű film volt ez a maga idejében... Viszont kicsit bosszant, hogy nem találok igazán jó képet erről a gépről, pedig biztosan van... Mindegy. A videóban meg lehet nézni, és Wiki adott pár stúdiós képet.

 

Említettem, hogy az alaptípust kissé átalakították, a "mintát" az AH-64 Apache szolgáltatta. Ahogy azonban elnéztem Wikin az Apache-ot, az én tökéletesen laikus szemeim a Villámot akár az Apache testvéreként is láthatják...

Szerencsére, nem az én laikus szemeim a mérvadóak, azok egyszerűen csak rácsodálkoznak a technikára, technológiára, mindenre :). Viszont megpróbálok valami "szakszerűséget" csempészni a bejegyzésbe. Remélem, a hozzáértők nem fognak nagyon megrökönyödni az írásomtól.....

Tehát, ahogy azt az Apache-ról készült képen láthatjuk, ez egy általános, farokrotoros gép. A Villámnál azonban (egyébként ez a fajta megoldás nagy kedvencem) - ahogy az az SA-341G Gazelle alaptípusnál is látszik, a faroklégcsavar nem a farok mellett található, hanem abba beépítve. Erről viszont eszembe jutott egy tévéfilm-sorozat, annak is helikopter volt a fő témája (csak nem jut eszembe a címe). Az is ilyen "belső farokrotoros" - talán rendőrségi - helikopter volt. Most így, visszaemlékezve, itt már belém ültetődött valahol a repülés, a helikopterek iránti szeretet, vágy, csak szunnyadt a dolog.

(Kicsit visszaolvasva ezt a postot, talán zavaros ez az egész, de remélem, a mondani valóm kihámozható valamennyire. Itt kérnék elnézést a néha túl laikus megfogalmazások miatt.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kayama.blog.hu/api/trackback/id/tr111497087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kayama 2011.02.01. 20:36:11

Kedves lutria! Köszönöm!

Puf-fóka 2016.11.29. 13:20:58

Lehet hogy a sorozat cime :Légizsaruk
Az volt beépitett farokrotos:EC-135 Eurocopter
Ez lenne?

lutria 2016.11.29. 21:00:46

@Puf-fóka: Nem,benne van a szövegben hogy SA-341G Gazelle helikopterből építették(1982-ben),az EC-135-öt meg csak 1994-ben találták fel.
warbirdinformationexchange.org/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=27378&sid=a36a497931a68040e678338b18942068&start=15

Puf-fóka 2016.12.01. 18:19:53

@lutria: Nem is erre gondoltam,hanem a blogban emlit az iró hogy egy másik helikopterre emlékezteti a beépített farok rotor ami egy rendőrségi sorozatban szerepelt.A kérdésem erre vonatkozott.
süti beállítások módosítása