Kayama 2010.01.04. 13:54

Egy kis történelem

Érdekes cikkbe botlottam a világhálón. Több forrás is megemlíti, hogy egy, a repülés hőskorából származó, közel 100 éve a jég fogságába került repülőgép maradványait találták meg az Antarktiszon ausztrál kutatók. Ez a repülőgép egy ausztrál sarkkutató, Douglas Mawson geológus egypropelleres, egyszemélyes gépe, egy Vickers. Mawson az 1911-14 közötti expedíciója során, a Denison-foknál hagyta a gépet. (Ausztráliának jól indult ez az év tudományos szempontból, hiszen január elsején leltek rá a gép maradványaira a kutatók.)

Nyolc évvel a Wright-fivérek első sikeres repülése után Mawson elsőként akart átrepülni a Déli-sarkot fedő jégsapka fölött, ám a kiválasztott járművet az indiszponált őspilóta és kalandor az expedíció előestéjén darabokra törte egy bemutatórepülés során. A kutató ennek ellenére elszállíttatta a brit Vickers Művekből elsőként kikerült repülőgépet az Antarktiszra, hogy ott szánhúzó traktorként használja - a szárnyak helyett sítalpakat szereltek rá -, de a Vickers motorja csődöt mondott a rettentő hidegben.
Bár Mawson 1929-ben még egyszer visszatért a repülőhöz, 1931-ben végleg a sorsára hagyta. A roncsot legutóbb 1975-ben látták teljesen belefagyva a jégbe.

Egy újabb expedíció, amely már harmadik nyáron kutatott a roncs után, január 1-jén bukkant a Mawson-féle repülőgép jégbe fagyott maradványaira, a fém csőváz darabjaira a Commonwealth-öbölbeli Denison-foknál.

A maradványokat a Mawson Kunyhói Alapítvány kutatói fedezték fel, akik igyekeznek konzerválni a néhai sarkkutató expedíciójának emlékeit a helyszínen, Denison-foknál is. Tony Stewart, az expedíció vezetője az antarktiszi repüléstörténet nagy pillanatának nevezte a felfedezést, amelyet a telihold és az apály egy ritka, csak sokévenként előforduló konstellációja tett lehetővé.

S hogy miért is ment Mawson az Antarktiszra? Geológusként a Föld mágneses pólusai kapcsán keresték társaival (Edgeworth David, Alistair Mackay), (és állításuk szerint meg is találták) a Déli-sarkon Földünk déli-mágneses pólusát, ami akkor még a szárazföldön volt. Azonban, kétségek merültek fel, hogy Mawson-ék helymeghatározása tényleg helyes, pontos-e. Azt az expedíciót Sir Ernest Shackleton vezette.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kayama.blog.hu/api/trackback/id/tr111644883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása