Hallgattam az előbb (pár perce) egy rádióbeszélgetést egy pilóta és egy légiforgalmi irányító között.

A dolog lényege, hogy az érkező gépnek technikai problémák miatt "longer final"-re van szüksége, normál végső megközelítésnél nem biztos, hogy eléggé le tudnak lassulni (ha jól értettem), ezért az irányító úgy irányította végső egyenesre, hogy legyen idejük a probléma jelentkezése esetén is biztonságosan leszállni...

Tehát, amiért most billentyűzetet ragadtam...

Hallgattam az irányító hangját, és meglehetősen megelevenedtek bennem a múltkori 24 órás IVAO-s rendezvény emlékei, aminek a HungaroControl adott otthont... Eszembe jutott a pozíciónkénti két irányító összehangolt munkája. Eszembe jutottak az ott látott képernyők, a hangulat, és az a mérhetetlen nyugalom, ami abból a hatalmas helyiségből áradt.

Ugyanezt a nyugalmat hallom az irányító hangján is - és a pilóta hangja sem tűnik idegesnek. Ismeri a problémát, tudja, mit kell tennie, hogy a helyzet biztonságos maradjon, és tudja, hogy az irányító úgyis segít.

Érdekes érzések kavarognak most bennem... Az a furcsa, hogy megmagyarázni sem tudom igazán, miért jöttek elő, és hogy pontosan milyenek is... Kicsit újraélem a HC miliője kapcsán kialakult izgalmat, amit tetőzött a találkozás öröme a kedves barátokkal... De az is ott motoszkál bennem, hogy most, miután ott járhattunk, LÁTOM magam előtt az egész eseményt, hisz ott lehettem...

Azt hiszem... Nem is, inkább úgy fogalmaznék, BIZTOSAN TUDOM, hogy - mint a ferihegyi toronylátogatások - a HungaroControlnál tett látogatás, az a hatalmas munkaterem, életre szóló élménnyel tett gazdagabbá. Eddig is csodáltam ezt a különleges világot, de az a látogatás az irányítóknál... Nos... Végzetes :) Szerelem :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kayama.blog.hu/api/trackback/id/tr963409189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása