Kayama 2010.08.13. 10:55

Gyakorolok

Igen, gyakorolok. Helikopterrel. Több fajtával is mostanában - és milyen érdekes, mind katonai heli :) Vagy ez már nem is olyan érdekes? Ki tudja...

Az egyik egy Viper, a másik Hind becenévre hallgat (olyasmi, mint a kecskeméti repülőnapon fotózott tigrises példány), illetve kis kedvencem, a Kiowa. Viszont javasolták az egyik "beépített FS modellt", a Robinson R-22 típusú kis szitakötőt is... Jut eszembe, szitakötő... Tegnap délután a szárítókötélen "landolt" egy gyönyörű szitakötő (az ízelt lábú, hártyás szárnyú típus)... Jól megnéztük egymást, egész közel mehettem a kötélhez és a szitakötőhöz is - majd óvatosan bejöttem a lakba, felkapni a fotóapparátot... Persze, mire kimentem, a lebegő csoda lelépett - illetve elrepült..... Pedig most lehetőségem lett volna szép, közeli fotót csinálni róla.................

Szóval, helikopterek. A Hind (MI-24P) határozottan méretes jószág, a műszerfala gyönyörű cirill betűkkel feliratozva (mondhatni, echte orosz)... Viszont a példányhoz van egy három oldalas start-up manual, a nagy rakás műszer beszámozása mellett a beindítási sorrenddel... Őszintén szólva, elsőre nem is boldogultam a forgószárnyas életre csiholásával - hiszen csak a legeslegelső lépést nem hajtottam végre... Második körre viszont már sikerült. (Ehhez képest a Viper kis miska volt - igaz, az automatikusan indult a szimulátor betöltése után...) Itt is van egy "háromnézeti rajz" a Hindről....

Ez az orosz madár azért nem gyenge, viszont legnagyobb örömömre kerekei vannak, nem csúszótalpa - így kevésbé döcögős a leszállás vele. Merthogy függőlegesben még nem igazán tudok leszállni helivel, csak néha, véletlenül jön össze. Olyankor a csúszótalp kellemeseket szikrázik, és persze kopik :) Bezzeg a kerekek!

Ez az orosz batár csak elsőre ijesztő, egész könnyen lehet vele manőverezni, és talán még tetszik is :) Nos, a Viper már csúszótalpas... De az is remek masina. Persze, a Viper (azt hiszem) amerikai, másabb kinézetű, de határozottan izgalmas darab az is... (valószínűleg azért, mert péntek és 13. van - vagy nem, de ráfogható -, nem találok fotót az amerikai rotorosról... de nem adom fel!)

Na, kitartás fotó(ka)t terem :) Ha nem jól keresek, akkor a nagy gólem sem tud segíteni, ugyebár... De beírtam a keresőbe, hogy AH-1Z Viper, és láss csodát, rögtön meg is találtam, amit kerestem :)

Íme két kép (egy háromnézeti rajz, és egy fotó) a másik csodáról.


 

 

A Robinsonról most még nem keresek képet, bár azzal kapcsolatban még nincs is igazán tapasztalatom, a Kiowáról meg már írtam :)

Az sem baj, ha marad még téma későbbre is ;) Bár ettől nem is félek igazán :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kayama.blog.hu/api/trackback/id/tr782218639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása