Kayama 2010.09.19. 07:11

ATT - 1st day

Mondhatnám úgy is, hogy "Egy". Kicsit bővebben: "jó ég, őrült egy este volt..." Máshogy fogalmazva: "elfáradtam.............. nem is kicsit :D" Uhh... Próbáljunk hát értelmesen belekezdeni a lehetőségekhez képest. (Csak ne kéne annyit javítgatnom azt, amit írok - bár négy, négy és fél óra alvás után most az is kisebb csodának számít, hogy kilátok a fejemből :D)

Egy három napos Special Operations rendezvény első napját, első szakaszát tudjuk a hátunk mögött. A tervezett négy team-ből három meg is jelent a kezdő megbeszélésen - a "Tigers", a "Hunters", és a hazai csapat, az "Eagles"... Hogyan is indult a dolog? Lássuk csak... Mi, sasok a saját TS-csatornánkon gyülekeztünk, még átfutottuk a részleteket, végig gondoltuk, mire is lehet számítani, mi is a napi két feladat - meg beszélgettünk kicsit, majd mikor elérkezettnek láttuk az időt, átváltottunk az event hivatalos TS-csatornájára. A többi csapat tagjai is gyülekeztek, egyelőre a Unicomon... Aztán létrehoztam a "breafing-szobát", és szépen sorban felszabadult a Unicom... Meg a (talán már addig sem létező) gátlások. Míg a SOD-ra vártunk, kiderült, hogy néhányan kifejezetten jó (kissé őrült? :D) hangulatban várják ezt a rendezvényt. Konkrétan az egyik csapat tagjai jól elénekelgettek, aktív mosolygásra késztetve ez által a többieket is :) Itt már gyanús volt, hogy nem lesz ez rossz buli...

Aztán megkezdődött az eventet ténylegesen megelőző, viszonylag hivatalos megbeszélés - azért írtam viszonylag hivatalosnak, mert a feltétlenül szükséges információ-áramoltatáson túl már kicsit kiveséztük a ráhangolódás apró örömeit is. Végül, miután minden infó a helyére került, elindult az event.

Terveztem én, hogy a rendezvény előtt kicsit visszaszoktatom magam az irányítói feladatok közé, de egyéb külső okoknak hála, a májusi 24 órás után most sikerült újra (május óta először) ATC-ként belépnem a rendszerbe. Kicsit döcögősen is indult a dolog, nem jól állítottam be a hangkapcsolat szerverét - de ez is megoldódott.

Az első nap első feladata a Ferihegyi repülőtérről a gépek leszállítása a bázisokra. A mi bázisunk a kecskeméti Titán (volt - és lesz az egész event alatt). Tehát, Ferihegyről lehozzák a srácok a gépeket, aztán ki mivel (autó, vonat, léghajó, metró, bicikli, gyalogláb) tud, visszatrappol Ferihegyre, és hozza a többi madarat. Összesen négy  szállítógépet (C130 Hercules), 4 vadászgépet (JAS39) és két helikoptert (MI24 Hind) kellett lereptetni. A két helit Doki és Krisz hozta (aztán sajnos Dokinak menni kellett). A vadászokat BZ, Balázs és Krisz reptette, végül a nagy madarakat Sanyi, majd a BZ-Sanyi-Krisz trió hozta le kötelékben... Hát... Három ekkora égi dömperrel kötelékezni nem gyenge látvány lehetett - főleg, mikor fordulni kellett velük. Helyigényes feladat! SOOOOOOOK helyet igényelt :) A többi csapat is cipelte bázisra a saját flottáját, és viszonylag hamar bázisra értek a gépek.

Ezt követte a napra rendelt második feladat - feltölteni a bázis készleteit, avagy négy szakaszt teljesíteni a szállítógépekkel a Bázis-Ferihegy-Bázis szakaszon. Őszintén szólva, itt kezdődtek az apróbb gondok, ugyanis BZ vitte az első kört, majd Krisz és Balázs folytatta volna - azonban Krisz technikája megadta magát... Így Balázs teljesítette a maradék három retúr-szakaszt.

Kicsit később, a második feladat teljesítése közben érkezett egy F-16-os is a kecskeméti Titán bázisra, gyakorlatozás céljából - ez Győző barátom érdeme volt. Lehetőségem támad általuk iskolaköröztetni kicsit - csak, hogy kisujjban maradjon a rutin :D Emellett elbeszélgettem kicsit a Tigrisek irányítójával is (ha jól rémlik, talán ő énekelgetett a megelőző briefing előtt :D) - összességében a hangulat remek volt - bár veszettül elfáradtam...

Volt azonban a tegnap estének egy érdekesebb mozzanata is... Mivel SO rendezvény volt, ezért volt "military control", avagy LHCC_M_CTR is, azonban úgy hozta a helyzet, hogy bizony volt időszak, amikor nem csak a katonai gépeket kellett az egész légtérre kiterjedően felügyelnie, hanem a civil gépeket is... Ugyanis egy idő után - egy időre - megszűnt a civil irányítás Ferihegyen, és a légtérben is, mi pedig, akik az event kapcsán irányítottunk, csak Debrecen, Pápa és Kecskemét TWR-(torony)pozícióját töltöttük be, illetve egy ideig volt még Pápán Approach (közelkörzet) is... Később újra lett civil control, és Ferihegyen is lett újra irányítás, de Szpidi is nagyon elfáradhatott...

Mindezek függvényében, ismeretében, és a tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy veszedelmes 6,5 órát töltöttem el online a hálózaton, és bár az elején meglehetősen döcögősen indult, a végére egészen belejöttem - és nagyon-nagyon-nagyon élveztem ezt az egészet! Nagyon remélem, hogy jövő szombaton már kicsit simább lesz a légtér civil és katonai irányítása is, és hasonlóan jó hangulatban fog telni az event hátralévő két szombatja :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kayama.blog.hu/api/trackback/id/tr882306690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kayama 2010.09.19. 13:25:14

Óriási volt, nagyon élveztem :) Alig várom a következő szakaszt :)
süti beállítások módosítása