Kayama 2011.02.06. 19:40

DoQ

Most este, a DOQ műsorán Földöntúli haditechnika címmel fut egy műsor. A téma roppant érdekes. Ugyanis azt taglalja, hogy a világháború után a Skoda gyárban repülő csészealjat készítettek - illetve, hogy továbbiakban melyik országok próbáltak ilyen repülő gépeket készíteni, valamint hogyan indult útjára az űrből jött repülő csészealjak, a földönkívüliek "mítosza". Itt talán Henri Coanda neve merült fel - de sajnos, nem vagyok biztos ebben...

A földönkívüliség része nem érdekel jelenleg, azonban az a repülő szerkezet, amelyet a Skoda gyár által készítettek, már érdekes. Persze, hogy ilyenkor, mikor érdekes/izgalmas témába botlik az ember, a gyerekekre akkor jön rá a hajcihőzhetnék, a kiabálós-beszélgetős-játszós széria.

Nos, amennyire azért figyelni tudok, most Bob Wilder mesél éppen arról, hogy a Lockheed hogyan építette meg az általa tervezett, saját szuperszonikus, diszkosz-formájú repülő gépét. Szóba kerül a CIA is, valamint az is, hogy a korong-alakú repülőgép a radar számára érdemben nem értelmezhető jeleket küld, így a radar számára a gép láthatatlan marad.

A Lockheed próbálkozásai után most az Avro által készített "Y-2 projekt" fedőnevű gépről van szó. Ray Takenuchi és még pár név az, akiket a műsor mai adása megemlít. Az egykori tervezők mesélnek/meséltek akkori különleges, és leginkább szupertitkos munkáikról, korabeli bejátszásokkal tarkítva, ezekről a különös repülőgépekről.

Nos, most hirtelen ennyit erről a különös témáról. Jó ez a DoQ csatorna :) A héten még szó lesz a helikopterekről is, valamint a Jumbo és az A380 "csatájáról"... Akinek kedve, lehetősége - és csatornája - van, szerintem nézzen bele :) Megéri!

A bejegyzés trackback címe:

https://kayama.blog.hu/api/trackback/id/tr582642835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása