Kayama 2016.04.22. 11:01

Sofia - Part 1

Belém botlott egy írás, a "lyukas repülőről"... Persze, azonnal elkezdtem utána járni, hogy mi is ez :) Olyan nincs, hogy egy repülő lyukkal az oldalán repkedjen össze-vissza...

Szóval, utána néztem, és megtudtam, hogy a NASA repülő obszervatóriumáról, a Sofia néven "futó" repülőgépről van szó. A HVG Tech nagyon jó kis cikket alkotott erről a masináról. A gugli adott még bőven találatot ezzel kapcsolatban. A gép 2010-ben került bemutatásra, amerikai-német koprodukcióban készült, és azt lehet róla tudni, hogy

a SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Atronomy) óriásteleszkópja egy Boeing 747-es fedélzetéről pásztázza majd infravörös hullámhosszon az égboltot.

Már megint egy 747-es... Az első 747-800-as volt az a gép, amiről a napokban terveztem bejegyzést írni. Az RA001-es megépülésétől kezdve az első tesztrepülésig rengeteg dolgot tudtam meg erről a gépről, magáról a géptípusról egy érdekes dokumentumfilmben.

Most újra ez a típus akadt az utamba, illetve ez a család. A repülő teleszkóp ugyanis egy 747SP. Maga a SOFIA kialakítása is felettébb izgalmas, hiszen utazómagasságon "kinyitják" a gépet, mégis, a kutatók teljes biztonságban utaznak rajta. Előre pontosan meghatározott útvonalon repül, leginkább Amerika nyugati partja felett.

A SOFIA-t azonban a teleszkóp szempontjából is körbe szeretném járni. Szóval, SOFIA még terítékre kerül :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kayama.blog.hu/api/trackback/id/tr728654546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása