Kayama 2017.01.26. 13:47

A Blackbird

A minap néztünk egy műsort az egyik ilyen tudományos ismeretterjesztő csatornán. Az SR 71-es Blackbird volt a fő téma. Hogyan indult útjára a tervből a megvalósítás, milyen volt tesztpilótaként a repülés, milyen lehetett az, mikor mindkét hajtómű úgy dönt, hogy inkább ég és füstöl, mintsem dolgozik.

A madárka amúgy szerintem mai napig gyönyörű. A Wikipédián ez a kép fogad bennünket róla:

lockheed_sr-71_blackbird.jpg

de személy szerint ez is tetszetős ;) :

sr_71.jpg

Ennek a típusnak tényleg a csillagos ég a határa. Még a két fős hajózó személyzet is olyan szkafandert viselt, mint amilyet az asztronauták. A leírások szerint a géptípus mintegy 30 éves szolgálata alatt mindösszesen 150 embert ért az a megtiszteltetés, hogy Blackbird-et vezethetett.

Mi mindent tud?

Háromszoros hangsebesség, nagy hatótávolság, Pratt & Whitney J58 hajtóművek. Gyors, energikus. Szinte teljesen titánból készült. Taktikai felderítőgép.

Ezt most olvastam: "A gép nevét (magyarul feketerigó) a fekete festéséről kapta, amely a lokátoros észlelhetőséget hivatott csökkenteni. Elterjedt az a tévhit, hogy a Blackbird lopakodó. Ezzel szemben az igazság az, hogy az SR-71 adja az egyik legnagyobb radarjelet valamennyi repülőgép közül. Az FAA több száz mérföldről képes észlelni, a kiáramló magas hőmérsékletű égéstermék ionizált gázait érzékeli. Sebezhetetlenségét egyedül nagy repülési magasságának és sebességének köszönheti."

Na igen, a "baromi magasan baromi gyorsan" azért sokat segíthet, ha az ember nem szeretné, hogy lelőjék.

Okinaván kapta a becenevét: Habu - nem csak ez a típus viselte ezt a becenevet, Wiki szerint az A-12-eseket is így nevezték, miután az ottani lakosok szerint a gép a hasonnevű helyi parlagi viperára hasonlított.

1964-ben állt szolgálatba, és hivatalosan 1990. március 6-án vonták ki a hadrendből. Állítólag a továbbfejlesztett változata, az SR-72-es váltotta volna, egy hiperszonikus UAV, ami a Lockheed Martin szerint így nézne ki (szerintem igennagyonmenő!):

lockheed_martin_sr-72_concept.png

Szeretem ezeket a masinákat. Egy másik életemben biztos pilóta leszek :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kayama.blog.hu/api/trackback/id/tr512157517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása